Cum să alegi un sistem de instalare pentru vasul de toaletă suspendat?
Instalarea unui vas de toaletă suspendat nu este posibilă fără un sistem de instalare. Ce este un sistem de instalare, cum să-l alegi corect și ce mărci sunt considerate cele mai de încredere - vom discuta în acest articol.
Ce este un sistem de instalare?
Un sistem de instalare este o construcție pentru instalarea sigură a echipamentelor sanitare suspendate. Vom examina mai detaliat sistemul de instalare pentru un vas de toaletă. Componentele principale sunt:
- cadru robust;
- rezervor;
- mecanism de spălare;
- conducte de evacuare;
- elemente de fixare.
Componentele tehnice sunt plasate în spatele unui perete fals sau într-un perete despărțitor, lăsând la vedere doar butonul de spălare și vasul de toaletă.
Sistemul de instalare pentru vasele de toaletă Grohe Rapid SL
Important! Vasele de toaletă suspendate cu sistem de spălare cu impulsuri nu presupun butonul pe perete - acesta se află pe vasul de toaletă.
După instalare, cadrul cu rezervorul și comunicațiile sunt mascate cu gips-carton, fibrociment sau alte materiale. Etapa finală constă în finisarea cu materialul ales. Deasupra sistemului de instalare rămâne un spațiu care poate fi utilizat pentru un sistem de depozitare, instalarea unui boiler sau a unui nod de apă.
Soluția pregătită de „Ideal Standard”
Printre avantajele unui sistem de instalare se numără estetica și aspectul modern, ușurința curățării podelei și a vasului de toaletă, reducerea zgomotului la umplerea și spălarea rezervorului și alegerea înălțimii de suspendare a vasului. Dezavantajele includ instalarea complicată și costul ridicat al setului în comparație cu vasele de toaletă clasice.
Important! Există un mit conform căruia sistemul de instalare cu vas de toaletă suspendat nu este potrivit pentru persoanele cu greutate peste medie. Construcția de calitate, dacă este instalată profesional, poate suporta o greutate de până la 400 kg.
Cum să alegi un sistem de instalare pentru vasul de toaletă suspendat: 5 etape
1. Determinarea locului de instalare și a mărcii
Sistemele de instalare pot fi de tip bloc sau cadru. Alegerea depinde de locul de instalare, rezistența peretelui și tipul de pereți despărțitori.
- Modul bloc - o opțiune economică, constând dintr-o consolă suspendată cu rezervor și conducte. Este destinat montării pe un perete principal folosind șuruburi de ancorare. Dimensiuni standard: adâncime 10-15 cm, lățime 50-60 cm, înălțime 80-100 cm. Utilizat frecvent în toaletele mici cu perete portant, ocupând mai puțin spațiu și eliberând până la 15 cm de spațiu.
- Sistemul de instalare cu cadru rigid din oțel este mai popular deoarece nu are restricții de instalare. Poate fi amplasat lângă un perete fix, în centrul camerei sau în spatele unui perete despărțitor (din cărămidă, gips-carton, blocuri de spumă etc.). Dimensiuni standard: adâncime 15-30 cm, lățime 50-60 cm, înălțime 102-140 cm. Multe modele sunt echipate cu suporturi extensibile care permit reglarea înălțimii instalației și a vasului de toaletă.
Există trei moduri de fixare a unui sistem de instalare cu cadru:
- Instalare pe podea. Această construcție poate fi amplasată în centrul camerei. Stabilitatea este asigurată de picioarele întărite cu două puncte de fixare la podea.
- În podea și perete principal. Potrivit pentru instalare lângă perete sau în nișă. Fixat la podea și pereții laterali.
- În podea și perete neportant. Greutatea vasului și a persoanei este suportată de podea, deoarece peretele servește doar pentru mascarea instalației.
Dimensiunea finală a construcției este determinată de adâncimea instalației, lungimea vasului de toaletă, grosimea stratului de acoperire, a plăcilor și a adezivului pentru plăci. Spațiul minim liber în fața vasului de toaletă este de 60 cm, iar distanța de la vas la pereți este de 35 cm.
Deoarece greutatea principală este suportată de cadrul de montare și nu de vasul de toaletă, alegerea acestuia trebuie să fie atentă. Se recomandă achiziționarea sistemelor de instalare de la mărci cunoscute și de încredere, cu garanție extinsă. Clasamentul nostru (pe baza recenziilor utilizatorilor):
- Geberit (Elveția)
- Grohe, Ideal Standard (Germania)
- Wirquin (Franța)
2. Alegerea sistemului de spălare
Sistemul de spălare include butonul, scurgerea, rezervorul și conductele. Butoanele sunt compatibile cu instalațiile de la același brand (în unele cazuri doar din aceeași colecție). O modelă poate avea mai multe opțiuni de culori, forme și finisaje.
În instalațiile joase, există opțiunea de a instala butonul de spălare frontal sau deasupra.
Butonul de spălare Ideal Standard Oleas
Panourile cu butoane sunt în principal din plastic. Mai rar, se găsesc produse din sticlă, metal, piatră naturală și lemn, care uneori pot fi mai scumpe decât instalația în sine.
Puteți alege un set complet, care include cadrul și butonul, sau puteți alege butonul cu tipul de control și designul dorit, iar apoi achiziționați sistemul de instalare recomandat de producător.
Tipuri de butoane după modul de control:
- mecanice — o opțiune simplă și fiabilă (principiul de funcționare este similar cu cel al unui vas de toaletă obișnuit: la apăsarea butonului, mecanismul de spălare deschide supapa de evacuare a apei);
- pneumatice — reglaj precis al spălării, amplasare la o distanță de până la 2,5 metri de instalație (principiul de funcționare: mecanismul de spălare este acționat prin presiunea aerului);
- cu senzor — cel mai igienic, scump și complicat sistem de instalare, funcționează pe baterii sau prin rețea electrică (principiul de funcționare: reacționează la mișcare sau atingerea ușoară a panoului).
Cea mai mare varietate de culori și forme se găsește la butoanele mecanice. Gama de butoane pneumatice și senzoriale este limitată.
O caracteristică importantă este modul de spălare:
- spălare completă (1 buton) — golește complet rezervorul, curățând bine suprafața interioară a vasului;
- spălare completă/parțială (2 butoane) — permite alegerea volumului de apă pentru spălare în funcție de necesitate.
Există instalații care oferă diferite moduri de spălare. Aceasta permite stabilirea autonomă a volumului necesar.
Cel mai economic este modul dublu și start-stop.
Acordați atenție și construcției rezervorului. Rezervorul are o construcție plată, astfel încât grosimea sa este de aproximativ 9 cm, iar înălțimea și lățimea sunt mărite. Cel mai fiabil este rezervorul din plastic turnat, acoperit cu spumă. Învelișul protejează rezervorul de condens și asigură izolare fonică suplimentară. Rezervoarele sudate din două părți pot începe să curgă în timp.
Verificați de unde se realizează alimentarea cu apă - din partea de jos, de sus, din lateral sau din spate (unele modele oferă opțiunea alimentării din mai multe părți). Cel mai simplu și frecvent tip de alimentare este din lateral.
Pentru vasele de toaletă cu spălare cu impulsuri, există sisteme de instalare fără rezervor - apa este furnizată direct din conducte. Datorită lipsei rezervorului, adâncimea lor este mai mică, dar calitatea spălării depinde direct de presiunea apei.
3. Nu uitați de funcționalitate
Cele mai avansate tipuri de instalații sunt echipate cu funcții utile. În segmentul de top sunt disponibile sisteme cu aromatizarea aerului, dezinfectarea apei și eliminarea mirosurilor neplăcute din vasul de toaletă.
Capacul cu recipient pentru substanțe igienice Ideal Standard SmartFlush (pentru dezodorizare automată)
4. Verificarea compatibilității cu vasul de toaletă
Sistemele moderne de instalare sunt compatibile cu majoritatea modelelor de vase de toaletă suspendate. Aceasta înseamnă că puteți combina cadrul de la o marcă și vasul de la alta. La alegere, trebuie să țineți cont de distanța dintre găurile de fixare pentru vas. Pe piața de echipamente sanitare, atât națională, cât și internațională, există doar două standarde - 18 și 23 cm. Prima variantă este cea mai răspândită, iar cea de-a doua este rar întâlnită.
Majoritatea sistemelor de instalare sunt universale și prevăd găuri pentru amplasarea șuruburilor la distanțe de 18 cm și 23 cm.
5. Pregătirea pentru montaj: verificarea completației
Înainte de instalare, verificați dacă toate componentele sunt disponibile:
- cadru de montaj;
- vas de toaletă suspendat cu capac;
- buton de spălare;
- rezervor de evacuare;
- elemente de fixare.
În cazul lipsei unor elemente, acestea trebuie achiziționate separat, acordând atenție compatibilității cu părțile principale ale sistemului de instalare.
De asemenea, puteți cumpăra o garnitură de izolare (se montează între vasul de toaletă și faianță), care asigură o aderare strânsă a vasului la perete și reduce vibrațiile la spălare. În unele cazuri, instalarea garniturii ajută la netezirea defectelor minore ale peretelui pe care este montat vasul de toaletă. După finalizarea montajului, părțile vizibile ale garniturii sunt tăiate conform conturului vasului.
Sfaturi ale profesioniștilor
- Toate elementele trebuie să fie complet compatibile. Cea mai bună soluție este un set complet (sistem de instalare, vas de toaletă și buton).
- Nu economisiți pe construcția inginerică - un sistem de instalare de calitate și durabil nu poate fi ieftin.
- Dacă intenționați să cumpărați un vas de toaletă fără margini, alegeți un sistem de instalare cu funcție de reglare a vitezei și volumului de spălare (pot fi achiziționate separat inele de reglare sau un regulator de viteză a spălării). Acest lucru va preveni stropirea apei din vas la spălare.
- Butonul de spălare trebuie să se încadreze armonios în interiorul băii, să se potrivească cu faianța și echipamentele sanitare. Pentru instalarea butonului la nivelul faianței, există rame speciale.
- Înainte de achiziție, inspectați sistemul de instalare. Îmbinările strâmbe, scurgerile și denivelările indică o calitate slabă.
- Instalarea sistemului de instalare se face în faza lucrărilor brute, iar montajul vasului și butonului - după placarea cu faianță.
- Lăsați montajul în mâinile profesioniștilor - aceasta va reduce la minimum riscul de defecțiuni și costurile posibile pentru reparații.
Suna-ți acum la +373 68 44 88 99 pentru consultație.